DECRETO 150/2020, DE 22 DE DICIEMBRE, POR EL QUE SE APRUEBA LA CLASIFICACIÓN CATALANA DE EDUCACIÓN 2020 (CCED-2020)
El artículo 135 del Estatuto de Autonomía de Cataluña establece que corresponde a la Generalidad de Cataluña la competencia exclusiva sobre estadística de interés de la Generalidad, que incluye en todo caso la planificación estadística, la organización administrativa y la creación de un sistema estadístico oficial propio de la Generalidad.
La Ley 23/1998, de 30 de diciembre , de Estadística de Cataluña desarrolla esta competencia. El artículo 10 q) establece como función del Instituto de Estadística de Cataluña (en adelante Idescat), entre otras, la de adaptar, normalizar, revisar o establecer las clasificaciones estadísticas y elaborar las propuestas de normativas pertinentes, a fin de salvar la compatibilidad y la correspondencia con los homólogos de uso obligatorio en los ámbitos estatal, europeo e internacional.
El Decreto 58/2002, de 22 de enero, aprueba la Clasificación catalana de educación 2000 (CNED-2000). Desde esta fecha, la educación ha experimentado una notable evolución en sus tres ópticas: programas por niveles educativos, nivel de formación alcanzado y sector de estudio. Estos cambios hacen necesaria una revisión completa de la estructura de la actual CNED-2000 para adecuarla a la realidad existente, compatibilizar las clasificaciones homólogas de uso obligatorio en los ámbitos estatal, europeo e internacional para hacer de la misma un sistema coherente, homogéneo y comparable con las de su entorno y orientar adecuadamente las futuras estadísticas de interés de la Generalidad de Cataluña.
En el ámbito internacional, la Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura (UNESCO) revisó su Clasificación Internacional de educación 1997 y aprobó en su 36.ª Conferencia General una nueva clasificación, la Clasificación internacional normalizada de educación 2011 (CINE-2011).
En el ámbito comunitario, la Oficina Estadística de la Unión Europea adoptó dicha clasificación como propia y el sistema estadístico estatal adaptó la CINE-2011, que garantiza la comparabilidad internacional y comunitaria de la información estadística referida a la educación en el ámbito estatal, a la Clasificación nacional de educación 2014 (CNED-2014).
En el marco del Sistema estadístico de Cataluña, el Idescat ha elaborado una propuesta de Clasificación catalana de educación 2020 (CCED-2020) con el objetivo de garantizar su comparabilidad con sus homólogas en los ámbitos internacional, comunitario y estatal, proceso que constituye el ejercicio de la función del Idescat de normalizar y establecer las clasificaciones estadísticas, y elaborar las propuestas de normativas pertinentes.
Esta propuesta ha sido elaborada con el asesoramiento terminológico del Centro de Terminología TERMCAT, y se ha informado al Consejo Rector del Sistema estadístico de Cataluña y se ha consultado al Consejo Catalán de Estadística.
Este decreto se ha elaborado de conformidad con los principios de buena regulación previstos en el artículo 129 de la Ley 39/2015, de 1 de octubre, del Procedimiento Administrativo Común de las Administraciones Públicas y en el artículo 62 de la Ley 19/2014, de 29 de diciembre, de transparencia, acceso a la información y buen gobierno. De acuerdo con los principios de necesidad y eficacia, este decreto se justifica por razones de interés general, que consiste en establecer un tratamiento de la información sobre educación y formación de manera uniforme a efectos estadísticos, dirigido a los órganos e instituciones del Sistema estadístico de Cataluña, para hacer posible la comparación de resultados y análisis entre operaciones estadísticas y asegurar la comparabilidad internacional, y la eficacia queda garantizada a través del establecimiento de un tratamiento común de la información a efectos estadísticos.
Según el principio de proporcionalidad, la regulación que esta norma contiene es la imprescindible para atender las exigencias que quiere satisfacer. No supone restricción de ningún derecho y las obligaciones que impone a sus destinatarios son las indispensables para garantizar un tratamiento uniforme de la información sobre educación y formación a efectos estadísticos dirigidas a los órganos que producen estadística oficial en Cataluña.
Atendiendo al principio de seguridad jurídica, la potestad reglamentaria se ejerce de forma coherente con el resto del ordenamiento jurídico, el decreto se integra en un marco normativo estable y coherente, resultando su contenido de acuerdo con la Ley 23/1998, de 30 de diciembre , de Estadística de Cataluña.
En aplicación del principio de transparencia, la Administración de la Generalidad de Cataluña posibilita el acceso sencillo, universal y actualizado a la normativa en vigor y a los documentos propios de su proceso de elaboración. Durante el procedimiento de elaboración, al tratarse de una propuesta normativa de naturaleza organizativa, se ha sometido al trámite de audiencia mediante la participación de los diferentes sectores afectados por la norma.
Y, en aplicación del principio de eficiencia, este decreto no crea cargas administrativas para la ciudadanía y permite disponer de un marco normativo que posibilita la comparación de resultados y análisis entre operaciones estadísticas y asegurar la comparabilidad internacional.
Visto lo que disponen el artículo 6 y concordantes de la Ley 13/2008, de 5 de noviembre, de la presidencia de la Generalidad y del Gobierno, y visto el Decreto 114/2020 , de 30 de setiembre, de sustitución del presidente de la Generalidad de Cataluña;
A propuesta del vicepresidente del Gobierno y consejero de Economía y Hacienda y previa deliberación del Gobierno,
Decreto:
Artículo 1
Aprobación de la Clasificación catalana de educación 2020
1.1 Se aprueba la Clasificación catalana de educación 2020 (CCED-2020).
1.2 La CCED-2020 se concreta en las siguientes estructuras, que se adjuntan a los siguientes anexos:
Anexo 1. Clasificación de programas por niveles educativos de la CCED-2020.
Anexo 2. Clasificación del nivel de formación alcanzado de la CCED-2020.
Anexo 3. Clasificación de programas por campo de educación y capacitación de la CCED-2020.
Artículo 2
Ámbito de aplicación
La CCED-2020 es de uso obligatorio en los siguientes supuestos:
1) En el ámbito de la estadística oficial catalana incluida en el Plan estadístico de Cataluña vigente y en los programas anuales de actuación estadística que lo desarrollan.
2) En las relaciones administrativas en el ámbito de la Administración de la Generalidad de Cataluña, en los términos establecidos por la legislación estadística catalana y según lo dispuesto en la legislación sobre política lingüística de la Administración de la Generalidad de Cataluña.
3) En toda la documentación administrativa derivada de la actividad de las administraciones públicas catalanas donde figuren programas educativos codificados, independientemente de su aprovechamiento estadístico.
Disposición adicional
El Idescat elaborará, dentro de los seis meses siguientes a la entrada en vigor de este decreto, a fin de facilitar el uso e implementación de dicha clasificación, la siguiente información:
a) Las estructuras de la CCED-2020 de programas por niveles educativos, por nivel de formación alcanzado y por campo de educación y capacitación.
b) Las notas explicativas relativas a la CCED-2020.
c) Las correspondencias de la CCED-2020 con la anterior CCED-2000 y con sus homólogas vigentes de uso obligatorio en los ámbitos comunitario e internacional.
Disposición derogatoria
Queda derogado el Decreto 58/2002, de 22 de enero, por el que se aprueba la Clasificación catalana de educación 2000 (CCED-2000).
Disposición final
Se autoriza al vicepresidente del Gobierno y consejero de Economía y Hacienda para que lleve a cabo, mediante una orden, revisiones parciales anuales de la CCED-2020, a propuesta del Idescat, siempre que varíen las clasificaciones de educación en los ámbitos estatal o internacionales de referencia.
Barcelona, 22 de diciembre de 2020
Pere Aragonès i Garcia
Vicepresidente del Gobierno en sustitución de la presidencia de la Generalidad y consejero de Economía y Hacienda
Anexo 1
Clasificación de programas por niveles educativos de la CCED-2020
A Primera etapa d’educació secundària i inferior
0 Educació infantil
AA Educació infantil
01 Primer cicle d’educació infantil (0-3 anys)
02 Segon cicle d’educació infantil (3-6 anys)
1 Educació primària
AB Educació primària
11 Educació primària
12 Ensenyaments inicials per a adults
13 Ensenyaments elementals de música i dansa
2 Primera etapa d’educació secundària i similar
AC Primera etapa d’educació secundària i similar, amb orientació general
21 Educació secundària obligatòria (1r, 2n i 3r curs)
22 Educació secundària d’adults i similar
AD Primera etapa d’educació secundària i similar, amb orientació professional
23 Certificats de professionalitat de nivell 1 i similars
B Segona etapa d’educació secundària i educació postsecundària no superior
3 Segona etapa d’educació secundària i similar
BE Segona etapa d’educació secundària, amb orientació general
31 Educació secundària obligatòria (4t curs)
32 Ensenyaments de batxillerat i similar
BF Segona etapa d’educació secundària, amb orientació professional (i continuïtat en l’educació superior)
33 Ensenyaments de grau mitjà de formació professional, arts plàstiques i disseny, i esportius i equivalents
BG Segona etapa d’educació secundària, amb orientació professional (sense continuïtat en l’educació superior)
34 Ensenyaments professionals de música i dansa i similars
35 Ensenyaments de les escoles oficials d’idiomes
36 Programes de formació i inserció
37 Certificats de professionalitat de nivell 2 i similars
38 Formació professional bàsica
4 Educació postsecundària no superior
BH Educació postsecundària no superior
41 Certificats de professionalitat de nivell 3; programes de curta durada que requereixen la segona etapa d’educació secundària i similars
C Educació superior
5 Ensenyaments de grau superior de formació professional, arts plàstiques i disseny, i esportius i equivalents; títols universitaris propis que requereixen el títol de batxillerat, de durada igual o superior a dos anys
CI Ensenyaments de grau superior de formació professional, arts plàstiques i disseny, i esportius i equivalents; títols universitaris propis que requereixen el títol de batxillerat, de durada igual o superior a dos anys
51 Ensenyaments de grau superior de formació professional, arts plàstiques i disseny, i esportius i equivalents
52 Títols universitaris propis que requereixen el títol de batxillerat, de durada igual o superior a dos anys
6 Graus universitaris de fins a 240 crèdits ECTS, diplomatures universitàries, títols universitaris propis d’expert o especialista i similars
CJ Graus universitaris de fins a 240 crèdits ECTS, diplomatures universitàries, títols universitaris propis d’expert o especialista i similars
61 Graus universitaris de fins a 240 crèdits ECTS i equivalents
62 Diplomatures universitàries i equivalents
63 Títols universitaris propis d’expert o especialista de menys de 60 crèdits ECTS per a l’accés als quals es requereix una titulació universitària
7 Graus universitaris de més de 240 crèdits ECTS, llicenciatures, màsters i especialitats en ciències de la salut pel sistema de residència i similars
CK Graus universitaris de més de 240 crèdits ECTS, llicenciatures i equivalents
71 Graus universitaris de més de 240 crèdits ECTS i equivalents
72 Llicenciatures i equivalents
CL Màsters, especialitats en ciències de la salut pel sistema de residència i similars
73 Màsters universitaris oficials i equivalents
74 Especialitats en ciències de la salut pel sistema de residència i similars
75 Títols universitaris propis de màster de 60 crèdits ECTS o més per a l’accés als quals es requereix una titulació universitària
8 Doctorat universitari
CM Doctorat universitari
81 Doctorat universitari
D Educació no formal
9 Educació no formal
DN Educació no formal
91 Programes no formals de preparació per a les proves d’accés i per a l’obtenció de títols oficials del sistema educatiu
92 Programes de caràcter no formal del sistema educatiu
93 Formació professional per a l’ocupació no vinculada a un certificat de professionalitat
94 Altres programes orientats a millorar la formació personal i professional
Anexo 2
Clasificación del nivel de formación alcanzado de la CCED-2020
A Primera etapa d’educació secundària i inferior
0 Menys que primària
AA Menys que primària
01 Analfabetisme
02 Estudis primaris incomplets
1 Educació primària
AB Educació primària
10 Educació primària
2 Primera etapa d’educació secundària i similar
AC Primera etapa d’educació secundària i similar, amb orientació general
21 Primera etapa d’educació secundària sense títol de graduat en ESO i similar
22 Primera etapa d’educació secundària amb títol de graduat en ESO i equivalents
AD Primera etapa d’educació secundària i similar, amb orientació professional
23 Certificats de professionalitat de nivell 1 i similars
24 Certificats de professionalitat de nivell 2 i similars
B Segona etapa d’educació secundària i educació postsecundària no superior
3 Segona etapa d’educació secundària i similar
BE Segona etapa d’educació secundària, amb orientació general
32 Batxillerat i similars
BF Segona etapa d’educació secundària, amb orientació professional (i continuïtat en l’educació superior)
33 Ensenyaments de formació professional de grau mitjà i similars, arts plàstiques i disseny, i esportius
BG Segona etapa d’educació secundària, amb orientació professional (sense continuïtat en l’educació superior)
34 Ensenyaments professionals de música i dansa i similars
35 Certificat de les escoles oficials d’idiomes de nivell avançat i similars
38 Formació professional bàsica
4 Educació postsecundària no superior
BH Educació postsecundària no superior
41 Certificats de professionalitat de nivell 3; programes de curta durada que requereixen la segona etapa d’educació secundària i similars
C Educació superior
5 Ensenyaments de grau superior de formació professional i equivalents, arts plàstiques i disseny, i esportius; títols universitaris propis que requereixen el títol de batxillerat, de durada igual o superior a dos anys
CI Ensenyaments de grau superior de formació professional, arts plàstiques i disseny, i esportius i equivalents; títols universitaris propis que requereixen el títol de batxillerat, de durada igual o superior a dos anys
51 Ensenyaments de grau superior de formació professional i equivalents, arts plàstiques i disseny, i esportius de grau superior
52 Títols universitaris propis que requereixen el títol de batxillerat o similar, de durada igual o superior a dos anys
6 Graus universitaris de fins a 240 crèdits ECTS, diplomatures universitàries, títols universitaris propis d’expert o especialista i similars
CJ Graus universitaris de fins a 240 crèdits ECTS, diplomatures universitàries, títols universitaris propis d’expert o especialista i similars
61 Graus universitaris de fins a 240 crèdits ECTS i equivalents
62 Diplomatures universitàries i equivalents
63 Títols universitaris propis d’expert o especialista de menys de 60 crèdits ECTS per a l’accés als quals es requereix una titulació universitària
7 Graus universitaris de més de 240 crèdits ECTS, llicenciatures, màsters i especialitats en ciències de la salut pel sistema de residència i similars
CK Graus universitaris de més de 240 crèdits ECTS, llicenciatures i equivalents
71 Graus universitaris de més de 240 crèdits ECTS i equivalents
72 Llicenciatures i equivalents
CL Màsters, especialitats en ciències de la salut pel sistema de residència i similars
73 Màsters universitaris oficials i equivalents
74 Especialitats en ciències de la salut pel sistema de residència i similars
75 Títols universitaris propis de màster de 60 crèdits ECTS o més per a l’accés als quals es requereix una titulació universitària
8 Doctorat universitari
CM Doctorat universitari
81 Doctorat universitari
Anexo 3
Clasificación de programas por campo de educación y capacitación de la CCED-2020
00 Programes i certificats genèrics
001 Programes i certificats bàsics
0011 Programes i certificats bàsics
002 Programes d’alfabetització i aritmètica elemental
0021 Programes d’alfabetització i aritmètica elemental
003 Competències i desenvolupament personals
003 1Competències i desenvolupament personals
01 Educació
011 Educació
0111 Ciències de l’educació
0112 Formació de personal docent d’educació infantil
0113 Formació de personal docent sense assignatures d’especialització
0114 Formació de personal docent amb assignatures d’especialització
018 Educació, sense sector detallat predominant
0188 Educació, sense sector detallat predominant
02 Arts i humanitats
021 Arts
021 1Tècniques audiovisuals i producció multimèdia (inclou videojocs)
0212 Disseny industrial, de modes i d’interiors
0213 Belles arts
0214 Artesania
0216 Música
0217 Arts escèniques
022 Humanitats (excepte idiomes)
0221 Religió i teologia
0222 Història i arqueologia
0223 Filosofia i ètica
023 Idiomes
0231 Adquisició del llenguatge
0232 Literatura, filologia i lingüística
028 Arts i humanitats, sense sector detallat predominant
0288 Arts i humanitats, sense sector detallat predominant
03 Ciències socials, periodisme i informació
031 Ciències socials i del comportament
0311 Economia
0312 Ciències polítiques i educació cívica
0313 Psicologia
0315 Estudis de gènere
0316 Sociologia i altres ensenyaments culturals
032 Periodisme i informació
0321 Periodisme i reportatges
0322 Biblioteconomia, informació i arxivística
038 Ciències socials, periodisme i informació, sense sector detallat predominant
0388 Ciències socials, periodisme i informació, sense sector detallat predominant
04 Administració d’empreses i dret
041 Ensenyament comercial i administració
0411 Comptabilitat i impostos
0412 Gestió financera, administració bancària i assegurances
0413 Gestió i administració
0414 Màrqueting i publicitat
0415 Secretariat i treball d’oficina
0416 Vendes a l’engròs i al detall
0417 Competències laborals
042 Dret
0421 Dret
048 Administració d’empreses i dret, sense sector detallat predominant
0488 Administració d’empreses i dret, sense sector detallat predominant
05 Ciències naturals, matemàtiques i estadística
051 Ciències biològiques i similars
0511 Biologia
0512 Bioquímica
052 Medi ambient
0521 Ciències del medi ambient
0522 Medi ambient natural i vida salvatge
053 Ciències físiques
0531 Química
0532 Ciències de la terra
0533 Física
054 Matemàtiques i estadística
0541 Matemàtiques
0542 Estadística
058 Ciències naturals, matemàtiques i estadística, sense sector detallat predominant
0588 Ciències naturals, matemàtiques i estadística, sense sector detallat predominant
06 Tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)
061 Tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)
0611 Ús dels ordinadors
0612 Disseny i administració de xarxes i bases de dades
0613 Desenvolupament i anàlisi de programari i aplicacions
0619 Tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), sectors no classificats en altres apartats
068 Tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), sense sector detallat predominant
0688 Tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), sense sector detallat predominant
07 Enginyeria, indústria i construcció
071 Enginyeria i professions similars
071 1Enginyeria i processos químics
0712 Tecnologia de protecció del medi ambient
0713 Electricitat i energia
0714 Electrònica i automatització
0715 Mecànica i professions similars a la metal·listeria
0716 Vehicles, vaixells i aeronaus motoritzats
0719 Enginyeria i professions similars, sector no classificat en altres apartats
072 Indústria i producció
0721 Processament d’aliments
0722 Materials (vidre, paper, plàstic i fusta)
0723 Productes tèxtils (roba, calçat i articles de cuir)
0724 Mineria i extracció
073 Arquitectura i construcció
0731 Arquitectura i urbanisme
0732 Construcció i enginyeria civil
078 Enginyeria, indústria i construcció, sense sector detallat predominant
0788 Enginyeria, indústria i construcció, sense sector detallat predominant
08 Agricultura, silvicultura, pesca i veterinària
081 Agricultura i ramaderia
0811 Producció agrícola i ramadera
0813 Horticultura, excepte jardineria
0814 Jardineria
082 Silvicultura
0821 Silvicultura
083 Pesca
0831 Pesca
084 Veterinària
0841 Veterinària
088 Agricultura, silvicultura, pesca i veterinària, sense sector detallat predominant
0888 Agricultura, silvicultura, pesca i veterinària, sense sector detallat predominant
09 Salut i benestar
091 Salut
0911 Odontologia
0912 Medicina
0913 Infermeria i llevadoria
0914 Tecnologia de diagnòstic i tractament mèdic
0915 Teràpia i rehabilitació
0916 Farmàcia
0917 Medicina i teràpia tradicional i complementària
0919 Salut, sector no classificat en altres apartats
092 Benestar
0921 Assistència a gent gran i persones discapacitades
0922 Assistència a la infància i serveis per a joves
0924 Treball social
0925 Educació social
0926 Integració social
0927 Psicopedagogia
098 Salut i benestar, sense sector detallat predominant
0988 Salut i benestar, sense sector detallat predominant
10 Serveis
101 Serveis personals
1011 Serveis domèstics
1012 Perruqueria i tractaments de bellesa
1013 Hostaleria, restaurants i serveis de banquets
1014 Ciències de l’activitat física i de l’esport
1015 Viatges, turisme i activitats recreatives
102 Serveis d’higiene i salut ocupacional
1021 Sanejament a la comunitat
1022 Salut i protecció laboral
103 Serveis de seguretat
1031 Educació militar i de defensa
1032 Protecció de les persones i de la propietat
104 Serveis de transport
1041 Serveis de transport
108 Serveis, sense sector detallat predominant
1088 Serveis, sense sector detallat predominant
Noticia aún sin comentar.
Para poder opinar es necesario el registro. Si ya es usuario registrado, escriba su email y contraseña:
Si desea registrase en la Administración al Día y poder escribir un comentario, puede hacerlo a través el siguiente enlace: Registrarme en La Administración al Día.